Vprašanja v izrednih razmerah

V našem Klicnem centru dnevno sprejmemo veliko število klicev, sploh v izrednih situacijah, kot je trenutna. Za vas smo zbrali nekaj pogostih vprašanj in vam pripravili odgovore nanje.

Strošek ogrevanja je sestavljen iz dveh postavk:
A) stalni (fiksni) stroški, ki so zajeti v priključni moči, in
B) spremenljivi (variabilni) stroški, ki predstavljajo porabljeno energijo za proizvodnjo toplote.

Priključna moč se obračunava v megavatih (MW) oziroma kilovatih (kW) in izhaja iz projektne dokumentacije strojnih napeljav kot nazivna moč posameznih toplotnih naprav.
Količina dobavljene toplote se obračunava v megavatnih urah (MWh) oziroma kilovatnih urah (kWh) in se ugotavlja neposredno s toplotnim števcem, vgrajenim v toplotni postaji.

Če poenostavimo, to pomeni, da četudi imate radiatorje ves čas zaprte, plačate fiksni del stroškov, ki je neposredno odvisen od površine stanovanja (v tem delu so med drugim zajeti tudi stroški za ogrevanje stopnišča in ostalih skupnih prostorov), plačate pa tudi minimalni variabilni del, določen v 18. členu pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli, kar v praksi pomeni, da če se ugotovi, da je poraba, zabeležena na delilniku, nižja od 40 odstotkov povprečne porabe na kvadratni meter, je treba plačati najmanj teh 40 odstotkov povprečne porabe. 

Za že izstavljene položnice, ki zapadejo v plačilo v času veljave izrednih ukrepov zaradi epidemije in v času veljave teh izrednih ukrepov ne bodo plačane, Energetika Ljubljana ne bo opominjala, niti ne bo zaračunavala zamudnih obresti za kasneje plačane račune, vse dokler ne bodo vzpostavljene normalne razmere za plačevanje.

Možnost, da rešite to situacijo, je prejem elektronskega računa. Za prejem elektronskega računa je potrebno izpolniti vlogo za izdajo e-računa, podpisano lahko pošljete na elektronski naslov info@energetika.si ali na naslov Energetika Ljubljana d.o.o., Verovškova ulica 62, 1000 Ljubljana.

Žal prekinitev dobave toplote ni mogoča zaradi začasne selitve na vikend. Strošek ogrevanja lahko znižate tako, da imate v času, ko vas ni, v stanovanju zaprte oz. priprte radiatorje.

Na področju zemeljskega plina trenutno obratuje le intervencijska služba, katera pride k vam ob uhajanju plina ipd., zato izvedba ponovnega priklopa plina za kuho do nadaljnega ni mogoča. Po koncu izrednih razmer bodo vse službe začele obratovati normalno in bodo tovrstne storitve ponovno na voljo.

Za menjavo lastnika oz. plačnika, spremembo naslova za dostavo računa, elektronski račun ali direktno obremenitev v trenutnih razmerah zadošča, če nam izpolnjene in podpisane izjave, ki jih najdete na tej povezavi,  pošljete na elektronski naslov info@energetika.si. Vse izjave lahko pošljete tudi po klasični pošti na naslov Energetika Ljubljana d.o.o., Verovškova ulica 62, 1000 Ljubljana.

Do odpisa stroškov ne bo prišlo, ti bodo le nekoliko nižji, in tudi račune boste še vedno prejeli. Stroški bodo nižji tudi za naše odjemalce, saj če je večina poslovnih prostorov zaprta, bo poraba na toplotnih postajah nižja in s tem posledično tudi račun.

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n