Info za uporabnike

Zlata pravila varčevanja z energijo

 
 • Zdrava bivalna temperatura prostora je med 19 in 21 °C.
 • Priporočena temperatura v spalnici je 18 °C.
 • Z znižanjem temperature prostora za 1 °C lahko prihranite 5-10 % energije.
 • Izogibajte se sušenju na radiatorju - zastiranje ogrevalnih teles lahko poveča porabo energije tudi do 10 %.
 • Preprečite prepih v domu.
 • Izklapljajte naprave, ko jih ne potrebujete.
 • Ugašajte luči, ko jih ne potrebujete.
 • Redno menjavajte vrečke v sesalniku.

 

1. KAJ MORATE VEDETI O TEMPERATURNIH STOPNJAH

Vsaka stopinja notranje temperature pomeni porabo energije. Poraba energije je torej bistveno odvisna od temperature prostora: že dve neznatni stopinji - denimo 22 °C namesto 20 °C - pomenita 12-odstotno večjo porabo energije.

 

2. NAJ BODO VSA OKNA ZARES DOBRO ZATESNJENA

Stara okna in vrata večinoma slabše tesnijo, zato prepih odvaja toploto iz stanovanja. Če so špranje vidne, morate nekaj ukreniti:

 • nalepiti tesnilne trakove na notranje pripire;
 • vrezati zareze za plastične tesnilne profile;
 • nastaviti okovje;
 • zatesniti notranja krila pri klasičnih (škatlasih) oknih z ločenimi krili.

 

3. PREZRAČEVANJE PROSTORA NI STALNO ODPRTO OKNO

Za dobro počutje potrebujemo dovolj kisika v zraku, svež zrak pa dobimo s prezračevanjem. Če to počnemo na ustrezen način, porabimo za ogrevanje tudi do 20 odstotkov energije manj.
Prezračujemo tako, da za nekaj minut odpremo okno. To storimo do trikrat dnevno v vsakem prostoru. Čim nižja je temperatura zraka, manj časa naj traja prezračevanje.

 

4. ZRAČNA BLAZINA ČEZ OGREVALA

Kdor zastira ogrevalna telesa, zapravlja energijo; zato priporočamo, da zavese sežejo le do nivoja ogreval. Zastiranje ogrevalnih teles lahko poveča porabo energije tudi do 10 odstotkov.

 

5. ALI IMATE REGULACIJO NASTAVLJENO NA AVTOMATSKO DELOVANJE ALI Z NJO UPRAVLJAJO "OTROCI"?

Če želite izbrati prave temperature svojega bivalnega okolja, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo povedali, katera temperatura je najprimernejša za posamezni bivalni prostor.

V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20 °C pomeni do 6 odstotkov večjo porabo energije, torej posledično tudi višji strošek.

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n