Info za uporabnike

Nasveti za varno uporabo zemeljskega plina

VARNOSTNI UKREPI OB VONJU PO PLINU

Plin je po svoji naravi brez vonja. Da postanete nanj pozorni, mu umetno dodajamo značilni neprijetni vonj. Če v hiši/ stanovanju zaznate vonj po plinu, začnite takoj varnostno ukrepati po tem vrstnem redu:

  • Odprite vsa okna in vrata! Poskrbite za prepih!
  • Zaprite dovod plina na glavni plinski zaporni pipi (GPZP); če je nujno, zaprite tudi dovod plina na zaporni pipi pred plinomerom!
  • V prostorih, v katerih ste zaznali vonj po plinu, ne uporabljajte odprtega plamena, ne kadite, ne uporabljajte vžigalic, električnih stikal in vtičnic, zvoncev in telefonov!
  • Opozorite druge stanovalce in zapustite zgradbo. Tudi ob rahlem vonju po plinu v zgradbi ali na cesti nas takoj obvestite!
  • Ko že zapustite prostor, uporabite mobilni telefon: obvestite našo dežurno službo-plin (24 ur/dan): 01/ 588 94 46 (Intervencija plina) oz. 080 2882 (izberi 3, nato izberi 1).


HIŠNI PREGLED PLINSKE NAPELJAVE
Občasno preglejte plinsko napeljavo v hiši
, od kleti do podstrešja. Z natančnim pregledom pravočasno odkrijete napake in se izognete večji škodi.

OSNOVA JE RED
Poskrbite, da je glavna plinska zaporna pipa (GPZP) vedno dostopna in se jo lahko, če je nujno potrebno, hitro zapre. Seveda to ni mogoče, če je založena z ropotijo.

SKRBITE ZA NAPELJAVO!
Plinska napeljava mora biti negovana
, zato občasno preglejte, kakšna je. To velja še posebno tedaj, ko napeljava že več let služi svojemu namenu in se je ponekod na njej pojavila tudi rja.

Bodite dodatno pozorni na mesta, kjer plinska napeljava poteka skozi zidove in stropove, vzporedno z drugimi napeljavami ali jih križa, v vlažnih in neprezračevanih prostorih (npr. kopalnicah, pralnicah ...).

SVEŽ ZRAK JE POMEMBEN
To ne velja samo za ljudi; tudi kurišča potrebujejo zrak, ki je pomemben za proces zgorevanja. Pri plinskih trošilih za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode so dovodu zraka za zgorevanje namenjene odprtine v vratih ali zidovih, ki morajo biti vedno proste in čiste.

VZDRŽEVANJE PLINSKIH TROŠIL
Plinska trošila morajo biti vzdrževana redno
. S tem ne skrbite samo za varno delovanje, temveč tudi varčujete z energijo in prispevate k čistejšemu okolju.

Datoteke
PDF icon Varna uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvu [pdf | 5,3 MB]

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n