O družbi

Zgodovina

Sprehod po naši zgodovini

Energetika Ljubljana je nastala leta 1981 po združitvi dejavnosti in znanja dveh podjetij, ki sta se ukvarjali s proizvodnjo energije; z distribucijo plina se je do tedaj ukvarjala Plinarna, preko svojega vročevodnega sistema pa je mesto oskrbovala Komunalna Energetika Ljubljana.

 

19. stoletje: 1861 – prva cestna svetilka na plin

V šestdesetih letih 19. stoletja je bila dokončana železniška proga Dunaj - Ljubljana; z uvedbo železnice je Ljubljana postala pomemben del trgovinskih poti.  Ideja, da bi namesto »mestne svečave« ulice razsvetljevala močnejša svetloba, je bila le ena izmed posledic tega razvoja. Plin se je v življenju ljubljanskih meščanov prvič pokazal 19. novembra 1861 v obliki prižganih cestnih svetilk, ki so razsvetlile mračne ulice.

 

Od 20. stoletja ...

Uporabnost plina se je kazala v vseh oblikah: sprva v javni razsvetljavi, kasneje pa tudi drugje - za kuhanje in ogrevanje v gospodinjstvih, obrtnih delavnicah in tovarnah.

Tehnologija se je v tem času močno spremenila:

 • najprej so mestni plin pridobivali v retortnih pečeh s suho destilacijo lesa, po letu 1903 pa iz premoga;
 • leta 1932 so retortne peči zamenjale komorne;
 • po letu 1961 je bila uvedena nova tehnologija proizvodnje plina (termokatalično cepljenje tekočega naftnega plina); tudi podoba plinskih trošil se je spreminjala v skladu s ponudbo in uporabnostjo. Izjemen pregled nad to dobo ponuja razstava v Plinarniškem muzeju;
 • leta 1979 Ljubljana prvič dobi zemeljski plin – to pa je bil tudi začetek širjenja plinovodnega sistema v Ljubljani in okolici;
 • konec leta 1990 so z mestnega na zemeljski plin priključili še zadnjega odjemalca.
 • V letu 1961 se je poleg nove tehnologije proizvodnje plina pojavil nov način ogrevanja:
 • 1961 je stara mestna termoelektrarna, ki se je nahajala na Slomškovi ulici,  preurejena v kotlovnico, pričela dobavljati energijo prvemu objektu – bližnji šoli;
 • leta 1966 prične z obratovanjem Toplarna Ljubljana v Mostah, za njo pa še Toplarna Šiška;
 • 1968 se prične proizvodnja pare v Toplarni Ljubljana;
 • 1973 proizvodnja pare v Toplarna Šiška. Ta energent se uporablja predvsem za industrijske objekte ter ljubljansko bolnico;
 • leta 1974 sta se v delavnem procesu povezali podjetje Plinarna in Komunalna energetika Ljubljana (izločena enota iz Toplarne Ljubljana);
 • 1981 se v DO Energetika povežejo energetske dejavnosti, ki so bile tedaj organizirane v TOZD-ih: Komunalna Energetika, Plinarna in Butan Plin. Kot DO Energetika Ljubljana je vpisano v sodni register naslednje leto;
 • podjetje v sedanji organizacijski obliki se je dokončno v pravno-formalno povezano celoto združilo leta 1991, ko se je z združitvijo dejavnosti pričela doba Javnega podjetja Energetike Ljubljana.
 • z ostalimi javnimi podjetji je Energetika Ljubljana od leta 1994 vključena v Mestni Holding Ljubljana (danes Javni Holding Ljubljana).

 

... do danes:

 • v letu 2010 Energetika Ljubljana vstopi v lastništvo družbe Termoelektrarna Toplarna Ljubljana (TE-TOL)  in s svojim 42,55-odstotnim deležem ob Republiki Sloveniji postane manjšinska družbenica TE-TOL.
 • v letu 2011 se lastniško razmerje med družbenicama spremeni, in sicer Energetika Ljubljana s 85,2-odstotnim deležem postane večinska družbenica TE-TOL.
 • v letu 2013 Energetika Ljubljana z odkupom preostalega deleža RS v družbi TE-TOL postane njena 100-odstotna družbenica.
 • 31. 1. 2014 Energetika Ljubljana pripoji družbo TE-TOL in ta postane največji energetski sistem v Sloveniji za daljinsko oskrbo s toploto in zemeljskim plinom.

 

Pomembnejši mejniki v proizvodnji toplotne in električne energije v enoti TE-TOL

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n