Info za uporabnike

Energija za okolju prijazna vozila

Vozim na metan

Stisnjen zemeljski plin ali metan (mednarodna kratica CNG - Compressed Natural Gas) v vozilih uporabljamo kot pogonsko gorivo namesto bencina ali plinskega olja. Vozila na metan so okolju prijazna vozila, ker proizvedejo manj škodljivih emisij, ne tvorijo trdih delcev in povzročajo manj hrupa. Stroški in poraba goriva so nižji, motor in katalizator imata daljšo življenjsko dobo.

V Sloveniji imamo trenutno pet polnih postaj CNG. Od tega sta dve v Ljubljani, in sicer na Cesti Ljubljanske brigade in na parkirišču P+R na Dolgem mostu. Zgrajena je tudi že tretja polnilna postaja na Letališki cesti v Ljubljani, ki čaka le še na obratovalno dovoljenje, v gradnji pa je še četrta, in sicer na P+R Stanežiče - izgradnja je predvidena v letu 2023. Lastnik in upravljalec postaj v Ljubljani je podjetje Energetika Ljubljana.

 

Več informacij

 

 
 

Nov korak za čistejši zrak

Utekočinjen zemeljski plin ali UZP (mednarodna kratica LNG - Liquefied Natural Gas) je zemeljski plin, ki je ohlajen na –161 stopinj Celzija pri tlaku 1 bar in je svojo agregatno obliko iz plinastega spremenil v tekoče stanje. Pri tem se je njegov volumen v primerjavi s prvotno plinasto pojavno obliko zmanjšal za 600-krat. Zaradi tega je mogoč transport zemeljskega plina ne le preko plinovodov, ampak tudi po morju, rekah, cesti in železnici. Utekočinjeni zemeljski plin (LNG) vsebuje do 98 odstotkov metana.

Fotografija prikazuje vlak med vožnjo.

Fotografija prikazuje vlak med vožnjo.

Mediteranski koridor

Polnilnica v Ljubljani je rezultat realizacije evropskega projekta uvajanja goriva utekočinjenega zemeljskega plina v promet na območju Republike Slovenije - Instrument za povezovanje Evrope za leto 2015 (projekt 2015-EU-TM.0292-S). V obsegu projekta je šest LNG polnilnic na Mediteranskem koridorju, to je med Barcelono in Ljubljano. Poleg Barcelone in Ljubljane so polnilnice Mediteranskega koridorja še v La Jonqueri (Španija), Marsseilu (Francija), Torinu in Benetkah (Italija).

Več informacij

CNG in LNG polnilnice v Ljubljani
Datoteke
PDF icon Energija za okolju prijazna vozila - zemeljski plin v prometu [pdf | 201,1 KB]

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n