Aktualno

Spodbujanje vozil na metan s hišnimi polnilnicami, z nižjo ceno vozila

Energetika Ljubljana je največji ponudnik goriva za okolju prijazna vozila na stisnjen zemeljski plin (CNG) oz. metan v Sloveniji. Ob zagotavljanju širjenja mreže javnih polnilnic v Ljubljani in drugod po Sloveniji bo odslej spodbujanje trajnostne mobilnosti z uporabo vozil na metan zagotavljala tudi s ponudbo hišnih polnilnic. Slednje bo predstavila tudi na letošnjem Avtosalonu na Gospodarskem razstavišču, kjer se je v sklopu sejma začela tudi prodajna akcija vozil, v okviru katere si bodo lahko kupci ob nižji nakupni ceni vozila zagotovili tudi do 25.000 km brezplačnega goriva.

 

Uspešen ukrep za izboljšanje kakovosti zraka

Zavedanje o podnebnih spremembah in poznavanje njihovih ključnih povzročiteljev se krepi. Danes se tako ob ogljikovem dioksidu vse pogosteje pogovarjamo o črnem ogljiku, to je tistem vidnem delu črnih saj, katerega glavna vira sta promet in kurjenje lesa. Ob nenehnem prizadevanju za ozaveščanje pa je pomembno tudi zavedanje, da ima vse, kar storimo na lokalni ravni tudi regionalni in celo globalni učinek. Vozila na metan zato predstavljajo pomemben ukrep za zmanjšanje izpustov, predvsem prašnih delcev, ki jih povzroča promet, zato se njihova uporaba v Ljubljani strateško spodbuja in pospešuje. Službe Mestne občine Ljubljana in javna podjetja pri svojem delu uporabljajo že več kot tretjino okolju prijaznih vozil, med katerimi dobro polovico predstavljajo vozila na metan.

 

Pomembna je širitev mreže polnilnic

Energetika Ljubljana se kot nosilec obstoječega in nadaljnjega razvoja uporabe metana v prometu zaveda tudi odgovornosti za zanesljivo oskrbo z gorivom. Povečan obseg voznega parka javnih podjetij in služb Mestne občine Ljubljana, kot tudi individualnih uporabnikov, vključno z vsem tranzitom, namreč zahteva nadaljnjo širitev mreže polnilnic. Trenutno sta v Ljubljani dve javni polnilnici, in sicer v Šiški, na Cesti Ljubljanskih brigad 1, in na Viču, na P+R Dolgi most. Skladno z naraščanjem deleža okolju prijaznih vozil, Energetika Ljubljana načrtuje postavitev novih polnilnic, tako v Ljubljani kot drugod po Sloveniji.  Za leto 2017 načrtuje postavitev tretje polnilnice v Ljubljani, in sicer na Letališki cesti. Ob istočasni širitvi polnilnic za vozila na metan, načrtuje tudi postavitev prve LNG polnilnice, to je polnilnice za utekočinjen zemeljski plin. S tem bo Ljubljana dobila svoje mesto na Mediteranskem koridorju, ki bo logistično povezal tranzitni promet med vzhodom in zahodom Evrope. 

 

Polnjenje na lastnem domu

Uporabnikom je pri izbiri vozil pomembna cela vrsta tako tehničnih kot estetskih in cenovnih prednosti. Ena od inovativnih prednosti, ki vozila na metan ločijo od ostalih vozil, je možnost namestitve polnilnice v lastnem domu. Pogoj za to je le, da je uporabnik priključen na zemeljski plin. Domača polnilnica je namenjena vsakodnevnemu dopolnjevanju avtomobilskega rezervoarja z metanom in s tem predstavlja neodvisnost od javnih polnilnic. 

 

Cenovna ugodnost goriva

Pomembna prednost za uporabnike vozil na metan je ne nazadnje tudi ugodna cena goriva. Če upoštevamo ceno metana in njegovo energijsko vrednost, plačamo zanj precej manj kot za energijsko enako količino drugih pogonskih goriv. Ali povedano drugače: za enako vsoto denarja se lahko z osebnim vozilom na metan peljemo precej dlje.

 

 

Povezava: Informacije o akciji Vozim na metan

 

Datoteke
PDF icon vozim-na-metan-letak.pdf [pdf | 6,9 MB]

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n