Aktualno

S 1. septembrom višja cena toplote

Glede na razmere na trgih z energenti, na katerih smo dobavitelji energije soočeni z vse bolj naraščajočimi nabavnimi cenami energentov, uporabnike daljinskega ogrevanja v Mestni občini Ljubljana obveščamo, da se s 1. septembrom 2022 spreminja variabilna cena toplote, in sicer bo ta višja za 7,6 odstotka oz. za 6,5 evra za megavatno uro. Megavatna ura toplote bo tako odslej znašala 91,4 evrov.

 

Za koliko se bodo spremenili stroški ogrevanja?

 

Skupni mesečni strošek ogrevanja za mesec september 2022 bo v primerjavi nove cene toplote (91,4 EUR/MWh) s prej veljavno ceno (84,94 EUR/MWh) in ob upoštevanju vseh dajatev ter 9,5-odstotnega DDV, ki stopi v veljavo s 1. 9. 2022:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2  višji za okvirno 2 evra in bo znašal okvirno 37 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa višji za okvirno 4 evre in bo znašal okvirno 110 evrov.

 

Skupni letni strošek ogrevanja za leto 2022 pa bo v primerjavi nove cene s prej veljavno ceno ter ob upoštevanju vseh dajatev in DDV:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2višji za okvirno 18 evrov in bo znašal okvirno 860 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo višji za okvirno 60 evrov in bo znašal okvirno 2.800 evrov.

 

*Opomba: Pri izračunu letnega stroška je ob variabilni ceni toplote od januarja do avgusta 2022 upoštevan 22-odstotni DDV, od septembra do decembra 2022 pa 9,5 odsotni DDV. 

 

Nova ogrevalna sezona bo še temeljila na obstoječi premogovni tehnologiji

 

Proizvodnja toplote in elektrike v enoti TE-TOL bo tudi v ogrevalni sezoni 2022/2023 temeljila na obstoječi premogovni tehnologiji in s tem na primarni uporabi premoga in lesnih sekancev, po potrebi pa bomo za proizvodnjo toplote uporabili tudi ekstra lahko kurilno olje.

 

Postavitev plinsko-parne enote, ki predstavlja ključen korak k večinskemu zmanjšanju premoga ter s tem pomemben korak v smeri zelenega prehoda, se med tem nadaljuje. Izgradnja je v zaključni fazi. Obratovanje plinsko-parne elektrarne načrtujemo za prihodnje leto.

 

S spoštovanjem

 

Energetika Ljubljana

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n