Aktualno

Obvestilo o znižanju cene plina

Spoštovani odjemalci zemeljskega plina,

konec aprila preneha veljati Uredba o določitvi cene zemeljskega plina iz plinskega sistema. Ta je ceno zemeljskega plina od 1. januarja do vključno 30. aprila letos zamejila pri 0,05990 evra za kilovatno uro oz. pri 59,90 evrov za megavatno uro. Zaradi nižjih nabavnih cen in ugodnejših tržnih razmer bo Energetika Ljubljana s 1. majem ceno plina za gospodinjske odjemalce znižala, in sicer za 10 odstotkov, to je na 0,05391 evra za kilovatno uro oz. na 53,91 evrov za megavatno uro.

 

Za koliko se bodo znižali stroški gospodinjstev?

Strošek za mesec maj 2024 (z vsemi dajatvami in DDV) se bo ob pričakovani porabi plina znižal, in sicer: 

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 se bo znižal za okvirno 2 evra in bo znašal 28 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa za okvirno 7 evrov in bo znašal 59 evrov.

 

Gledano z vidika letnega stroška (z vsemi dajatvami in DDV), pa bo ta v letu 2024 v primerjavi z letom 2023 nižji za okvirno 8 odstotkov, oziroma:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 se bo znižal za okvirno 71 evrov in bo znašal 824 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa se bo znižal za okvirno 184 evrov in bo znašal 1.921 evrov.*

 

Energetika Ljubljana ostaja med dobavitelji z najugodnejšo ceno zemeljskega plina.

 

S spoštovanjem

 

Energetika Ljubljana

 

*Opomba: Za izračun letnega stroška ogrevanja je upoštevano povprečno stanovanje v bloku (70 m2), z letno porabo zemeljskega plina 8.000 kWh, in hiša (200 m2) z letno porabo zemeljskega plina 20.000 kWh. Upoštevani so povprečni meteorološki pogoji. Stavba je energijskega razreda D (80 kWh/m2), upošteva se ogrevanje in centralna priprava tople sanitarne vode. Gre za »tipično stanovanje oz. hišo« - v praksi se lahko ti med seboj razlikujejo (glede na energetsko učinkovitost stavbe, potrošniške navade …).

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n