Aktualno

Medsektorsko povezovanje za učinkovitejši zeleni prehod

Družbi Energetika Ljubljana in ELES že vrsto let tesno sodelujeta na področju zagotavljanja zanesljive energetske oskrbe, sodelovanje pa bosta sedaj še poglobili. Z Mestno občino Ljubljana sta danes podpisali krovni sporazum o sodelovanju na področju povezovanja sektorjev ogrevanja in hlajenja z elektroenergetskim sektorjem, s katerim so se zavezali k pripravi skupne strategije, ki bo na nivoju lokalnih skupnosti  prispevala k zelenemu prehodu.

Slovenija se je, tako kot ostale članice EU, zavezala k trajnostnemu energetskemu razvoju in s tem k zelenemu prehodu, ki ne bo enostaven – ne s tehnološkega in ne s finančnega vidika.  Določene tehnološke rešitve se še razvijajo, kot na primer pretvorba viškov električne energije v vodik, njegova hramba, transport in ponovna uporaba. V odvisnosti od razvoja te tehnologije bo namreč odvisen tudi obseg in hitrost zelene preobrazbe.

V družbah Energetika Ljubljana in ELES so se zato odločili združiti kompetence zaposlenih in  identificirati skupne projektne cilje na področju proizvodnje električne in toplotne energije, ki so realno izvedljivi, ter za njih poiskati primerne strateške partnerje in vire financiranja, predvsem na področju nepovratnih sredstev.

Krovni sporazum, ki so ga v ta namen danes podpisali župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej in direktor ELES-a Aleksander Mervar, tako predstavlja temelj za neprofitno povezovanje med daljinskim energetskim sistemom in elektroenergetskim sistemom, s ciljem skupnega delovanja, katerega učinki bodo v izključno dobrobit lokalnih skupnosti, gospodarstva in države.

V skupni strategiji, ki jo bodo pripravili do konca poletja, bodo podrobneje predstavili potencialne projekte, opredelili medsebojne vloge in partnerstva, kot tudi potrebne vire financiranja za uspešno izvajanje projektov medsektorskega povezovanja v luči zelenega prehoda.

 

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n