Aktualno

Vstopamo v novo ogrevalno sezono

"Več kot 80 % toplotnih postaj v sistemu daljinskega ogrevanja je že aktiviranih, kar pomeni, da že lahko govorimo o začetku ogrevalne sezone  2023/2024 v Ljubljani."

 

Znižanje cene plina za 11 %

Energetika Ljubljana je sprejela poslovno odločitev, da zaradi ugodnih tržnih okoliščin in nižjih nabavnih cen zemeljskega plina, ki so se spustile pod nivo regulirane cene, zniža ceno plina za gospodinjske odjemalce že z oktobrom, to je tri mesece pred iztekom regulacije. Regulirana cena plina za gospodinjstva, ki velja do konca decembra, znaša 73 evrov za megavatno uro oz. 0,07300 evrov na kilovatno uro (brez DDV), cena plina za gospodinjske odjemalce Energetike Ljubljana pa je od vključno 1. oktobra za 11 odstotkov nižja od regulirane in znaša 64,97 za megavatno uro oz. 0,06497 evrov za kilovatno uro (brez DDV). Ta cena bo veljala do vključno 31. decembra 2023.

Za koliko se bodo znižali stroški gospodinjstvom?

Ker je oktober mesec vstopa v ogrevalno sezono, bo ob pričakovani porabi plina skupni mesečni strošek nižji že na računih za mesec oktober, in sicer: 

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 bo nižji za okvirno 4 evre in bo znašal 47 evrov (z vsemi dajatvami in DDV),
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo nižji za okvirno 10 evrov in bo znašal 111 evrov (z vsemi dajatvami in DDV).

 

Nižji bo tudi skupni letni strošek za porabo plina v letu 2023, in sicer bo ta:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2nižji za okvirno 27 evrov in bo znašal 885 evrov (z vsemi dajatvami in DDV),
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo nižji za okvirno 68 evrov in bo znašal 2.124 evrov (z vsemi dajatvami in DDV).

 

Cena toplote za daljinsko ogrevanje ostaja nespremenjena


Cena toplote za sistem daljinskega ogrevanja v Ljubljani je nespremenjena že od lanskega novembra. Variabilni del cene toplote, ki je na računih izražen kot dobavljena toplota, znaša 79,07 evra za megavatno uro (brez DDV).

Ocena skupnega letnega stroška za leto 2023 je:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 okvirno 822 evrov (z vsemi dajatvami in DDV),
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa okvirno 2.695 evrov (z vsemi dajatvami in DDV).


Toploto za daljinski sistem ogrevanja Energetika Ljubljana proizvaja iz več energentov, in sicer iz premoga, lesne biomase in iz zemeljskega plina (kot rezervno gorivo pa uporablja ekstra lahko kurilno olje). Po zagonu nove plinsko-parne enote, kjer trenutno izvajajo testne preskuse, bodo za proizvodnjo toplote še naprej uporabljali različne energente, le razmerje se bo spremenilo - primarni energent bo postal zemeljski plin, premog pa bodo uporabljali le še v enem od proizvodnih blokov, skupaj z lesno biomaso. Plinsko-parna enota bo namreč omogočila, da se bo iz Ljubljane umaknila večina premoga.

Glede na cene vseh energentov in emisijskih kuponov si v Energetiki Ljubljana prizadevajo za stroškovno najbolj optimalno proizvodnjo toplote. Optimizacije izvajajo tudi med vsakodnevno proizvodnjo, zato trenutno potreb po spremembi cene toplote za daljinsko ogrevanje Ljubljane ni.

 

 

Poplave 2023: Pomoč prizadetim uporabnikom plina in elektrike

Po neurjih, ki so julija pustošila po številnih krajih Slovenije, so nas v začetku avgusta prizadele še najsilovitejše poplave, ki so številnim prizadejale veliko škodo. V Energetiki Ljubljana smo uporabnikom omogočili oblike pomoči tudi v znižanju stroškov storitev:
 

  • Cena elektrike in plina 1 evro za megavatno uro do konca leta

Vsem odjemalcem električne energije pri Energetiki Ljubljana, ki so bili skladno z interventnim zakonom uvrščeni na seznam upravičencev,  je za obdobje od 4. 8. do 31. 12. 2023 omogočena znižana cena električne energije, in sicer 1 evro za megavatno uro oz. 0,00100 evra za kilovatno uro (brez DDV).

Enako znižano ceno za enako dolgo obdobje, to je 1 EUR/MWh oz. 0,00100 EUR/kWh od 4. 8. do 31. 12. 2023, je Energetika Ljubljana omogočila tudi vsem v poplavah prizadetim uporabnikom plina. V kolikor so ugotovili škodo na notranjih plinskih napeljavah, jim je omogočen tudi brezplačen strokoven pregled plinske napeljave. V primeru, da bi odjemalci morali zaradi poškodbe zamenjati plinski kotel, jim bo poleg subvencionirane cene omogočen še dodaten popust v višini 300 evrov.

Do začetka oktobra je bilo obravnavanih skupno 31 vlog oz. upravičencev, vsi pa so že prejeli nove, znižane račune.

V kolikor bomo prejeli še kakšno vlogo, jo bomo skladno z navedenimi oblikami pomoči obravnavali.

 

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n