Aktualno

Od 1. novembra nižja cena toplote

V času zelo visokih cen energentov nas veseli, da lahko uporabnike daljinskega ogrevanja v Ljubljani obvestimo, da smo s 1. novembrom znižali variabilno ceno toplote, in sicer za dobrih 13 odstotkov. Po novem cena toplote v Ljubljani znaša 79 evrov na megavatno uro, kar je za 12 evrov manj od do sedaj veljavne cene (91,4 EUR/MWh). Ključen razlog, da smo lahko v Energetiki Ljubljana znižali ceno toplote, so nižji pričakovani stroški goriv do konca letošnjega leta. Zaradi ugodnih vremenskih pogojev je možna ugodnejša struktura porabe goriv -več proizvodnje iz premoga ter poraba cenejšega ELKO namesto plina.

 

Za koliko se bodo znižali stroški ogrevanja?

Skupni mesečni strošek ogrevanja za mesec november 2022 bo v primerjavi nove cene toplote (79,1 EUR/MWh) s prej veljavno ceno (91,4 EUR/MWh) in ob upoštevanju vseh dajatev in DDV:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m nižji za okvirno 11 evrov in bo znašal okvirno 84 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa nižji za okvirno 37 evrov in bo znašal okvirno 295 evrov.

Skupni letni strošek ogrevanja za leto 2022 pa bo v primerjavi nove cene s prej veljavno ceno ter ob upoštevanju vseh dajatev in DDV:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 nižji za okvirno 24 evrov in bo znašal okvirno 834 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo nižji za okvirno 86 evrov in bo znašal okvirno 2.718 evrov.

*Opomba: Pri izračunu letnega stroška je ob variabilni ceni toplote od januarja do avgusta 2022 upoštevan 22-odstotni DDV, od septembra do decembra 2022 pa 9,5 odsotni DDV. 

 

Primerjava skupnih stroškov daljinskega ogrevanja v Sloveniji

 

Iz  spodnjega prikaza je razvidna aktualna primerjava skupnih stroškov daljinskega ogrevanja v Sloveniji, iz katerega je posebej razvidna tudi pozicija daljinskega ogrevanja v Ljubljani, ki izkazuje, da je daljinsko ogrevanje v Ljubljani med cenovno ugodnejšimi:

 

 

Opomba: Za izračun letnega stroška ogrevanja (z dajatvami in brez DDV) je upoštevano povprečno stanovanje v bloku (70 m2) in hiša (200 m2). Upoštevani so povprečni meteorološki pogoji. Stavba je energijskega razreda D (80 kWh/m2), upošteva se ogrevanje in centralna priprava tople sanitarne vode. Gre za »tipično stanovanje oz. hišo« - v praksi se lahko ti med seboj razlikujejo (glede na energetsko učinkovitost stavbe, potrošniške navade …).

 

 

Ali lahko pričakujemo še kakšne spremembe v tem letu?

 

Predvidoma do konca tega leta spremembe cene toplote v Ljubljani ne načrtujemo. Oskrba s toploto  je regulirana dejavnost in spremembe cene se lahko izvajajo le ob dejanskih spremembah stroškov energentov in emisijskih kuponov, ki vplivajo na stroške proizvodnje toplote, in sicer tako navzgor kot navzdol.

 

Ključni energenti za proizvodnjo toplote v sistemu daljinskega ogrevanja Ljubljane so premog, lesna biomasa, plin in/ali ELKO (ki lahko nadomešča plin).

 

 

S spoštovanjem,

 

Energetika Ljubljana

 

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n